Teszteltük

 

Teszteltük: Samsung Syncmaster 210T síkképernyô

Több funkciós képernyô csoda

Ismét egy különleges képmegjelenítô eszközt tesztelhettünk az elmúlt hetekben, ezúttal a Samsung jóvoltából (www.samsung.hu). Egy 21 colos TFT LCD képernyôt próbáltunk ki, amely számos nem mindennapi funkciót nyújt a felhasználónak. Az LCD monitor technológia rohamosan fejlôdik, egyre jobb, tartósabb, a szemet nem fárasztó és sugárzásmentes képernyôket állítanak elô a világon, s ennek az innovációs folyamatnak az egyik éllovasa a Samsung.
A LCD monitorok néhány elônyét már említettük, amelyek közül talán a legfontosabb, hogy a hagyományos katódsugárcsöves monitorokkal szemben nem teszik ki káros sugárzásnak az elôtte ülô embert. Hasznos lehet az is hogy sokkal kisebb helyet foglalnak el ezek a képernyôk, mint katódsugárcsöves társaik, így egy irodában is könnyebb elhelyezni ôket egy íróasztalon, különösen egy 19 vagy 21 colos hagyományos monitorhoz képest, amelyeknek mélységben is jelentôs helyigényük van.
Mára a TFT LCD monitorok gyártása kifinomult technológiával történik, így a kezdeti gyerekbetegségektôl sem kell már tartani (például ha nem a monitor síkjára közel merôleges szögben nézzük a képernyôt, akkor is színhelyes és látható marad a kép és így tovább).
A folyadékkristályos síkképernyôk további elônye a hagyományos monitorokkal szemben, hogy itt a képátlóként megadott adat a ténylegesen látható képméretet jelenti. Ezzel szemben például egy 21 colos hagyományos képcsöves monitor látható képmérete csak körülbelül 19-19,5 col jó esetben.
Egyetlen hátránya azért van még a TFT LCD monitortechnológiának: a technológia újszerûsége és nem elég nagy tömegben való elterjedtsége miatt is egyelôre jóval drágább egy ilyen képernyô, mint hagyományos társa. Különösen igaz ez a képátló növekedésével: egy hagyományos 15 és 21 colos monitor között az árdifferencia körülbelül négyszeres, ugyanez a szorzó LCD képernyôk esetében akár a tízszerest is meghaladhatja.
A SyncMaster 210T nem egyszerûen egy síkképernyô, számos olyan szolgáltatást, csatlakozási lehetôséget nyújt, amit egy szokványos monitor nem. Látható képmérete 21,3 col, ez már önmagában is figyelemre méltó érték. Képpontátmérôje 0,27 mm, vízszintes és függôleges képlátószöge egyaránt 160 fok. Maximális felbontása 1600x1200 pixel 67 Hz-es frissítés mellett, a szemnek egyébként barátságosabb olyan felbontásra állítani, ahol a frissítési frekvencia legalább 75 Hz, ami ennél a készüléknél az 1280x1024-es felbontásnál érhetô el.
Ez a monitor egy igazi multimédia rendszer központi darabja lehet. Csatlakoztatható hozzá videó- DVD-készülék, mûholdvevô, videokamera (S-videó csatlakozón keresztül) és természetesen számítógép egyaránt. A készlethez tartozik két viszonylag jó minôségû hangfal is, amelyet tetszésünk, vagy éppen szobánk, irodánk akusztikai adottságai szerint vagy a monitor oldalára akaszthatunk, vagy saját talpára helyezve a monitortól távolabbra is állíthatjuk. Elsôdlegesen számítógéphez kötve próbáltuk ki, sem PC-n, sem Macintoshon nem okozott problémát a 210T csatlakoztatása. A nagy képméret egyik elônye, hogy A4 méretû oldalakból 100 százalékos nézetben kettôt is egymás mellé helyezhetünk, így számos munkafolyamat könnyebbé tehetô és akár két külön dokumentumon is dolgozhatunk egyszerre.
Még vonzóbb tulajdonsága e monitornak, hogy kép a képben funkcióval van ellátva. Ha éppen szerdai napon is késô estig bent kell maradnunk munkahelyünkön, akkor sem kell kétségbe esni: a PIP funkció bekapcsolása után a kívánt méretûre húzzuk az ablakot, csatlakoztatjuk a mûholdvevôt és munka közben a beállított ablakban megtekinthetjük a Bajnokok Ligája közvetítés aktuális mérkôzését is...
A monitor lehetôvé teszi a színkalibrálást is, ennek akkor van jelentôsége, ha grafikai munka során fokozottan ügyelni kell a színhelyességre. Tapasztalatunk szerint viszonylag jól beállíthatók a színei, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy e funkcióban azért a hagyományos monitorok (mint például a nálunk egyik referencia modellként használt, még 1998-ban vásárolt Samsung SyncMaster 1000p) még precízebben beállíthatók.
Említést érdemelnek a monitor kezelô szervei is. Ezeket a képernyô aljában, jobb oldalon találjuk meg, és szenzorosak, azaz érintésre mûködnek. Egészen sokféle egyéni testre szabási lehetôséget kapunk itt meg: a fényerô, a kontraszt, a színhelyesség (vörös, zöld, kék), a képméret és képpozíció, a menü nyelv és így tovább.
A képernyôhöz gyárilag járó talapzat elég tekintélyes súlyú, aminek jó oka van, hiszen így akadályozható meg, hogy nem függôleges helyzetben, megdöntött állapotban sem borul fel a monitor.
A magunk részérôl szívesen ajánlanánk megvételre mindenkinek a SyncMaster 210T típusú multimédiás síkképernyôt, ennek azonban egy komoly akadálya van: a nettó 2 millió 128 ezer forintos vételárat hazánkban egyelôre tömegek nem engedhetik meg maguknak, akár irodai, akár otthoni felhasználásról van szó.

B. J.