Vezetékes távközlés

 

 

Cebit újdonságok II.rész

Mi az az Ulmann-egér?

Az elsô gyakorlatban is használható berendezés hamarosan Európában is megszületett, mely a korábbi próbálkozásokkal szemben már árnyalatok Most néhány különlegességet ismertetünk a CeBIT újdonságai közül, az elôzô számban már említett, a jövôt felvillantó Future Parc-ban látottak közül. Kétségtelen, hogy ezek az újdonságok még nem kész termékek, inkább innovatív ötletek egyedi megvalósításainak tekinthetjük ôket, de ne feledjük, sok hasznos szerkentyû kezdte életútját hasonló körülmények között.

Terjedô betegség: az egérkar szindróma
A Future Parc svéd standján egy újszerû egérre figyelhettünk fel. Sajnos egyre többen fedezhetjük fel saját magunkon is azt a betegséget, amit az irodalom Mouse Arm Syndrome (MAS), azaz egérkar-szindrómaként ismer. Hosszú hónapokon keresztül számítógéppel végzett intenzív munka után igen erôs fájdalom léphet fel a nyaknál, az "egerészô" kezünk könyökénél és a csukló tájékán. Pedig az egér könnyen mozgó, néhány grammos jószág - csak éppen természetellenesen terheli meg a karunkat. Egy svéd orvos, fizikus és feltaláló, Johan Ullman két éven keresztül tanulmányozta, mitôl alakul ki a látszólag könnyû megterheléstôl olyan komoly elváltozás, hogy a beteg hónapokig egyáltalán nem tudja kezelni gépét.

Természetellenes tartás
Ez alatt egyértelmûvé vált, hogy a betegséget kettôs ok váltja ki: egyrészt a hagyományos egerek mûködtetése során végig természetellenesen kell tartanunk a karunkat és különösen a csuklót. Másrészt viszont a finom, koordinált mozgásokra elsôsorban az ujjaink vannak felkészülve, ugyanakkor a finom egérmozdulatokat legtöbbször vállizmainkkal, karizmunkkal kell koordinálnunk. Ez pedig igenis átlag feletti megterhelést jelent az egeret mûködtetô karnak.

Fájdalommentes tollszáras egér
Dr. Ullman vizsgálatai alapján olyan egeret tervezett, mely kiküszöböli ezeket a problémákat. Az egér egy tollszárban folytatódik, melyet ugyanúgy kell megfogni, mintha kézírást végeznénk vele. Kattintás helyett finoman lefelé kell nyomnunk a tollszárat, mintha csak pontot tennénk az "i" betûre. A kar eközben nyugalomban pihen az asztallapon, csak a kézfej mozog és az ujjak ügyeskednek.
Magam is kipróbáltam az elsô pillantásra meghökkentônek tûnô egeret és két dolgot vettem észre: egyrészt azonnal ráállt a kezem a mozdulatra, másrészt sokkal könnyebben tudtam egyszerû grafikai feladatokat megoldani ezzel az egérrel (próbálja meg valaki pl. az egérrel leírni a nevét egy rajzoló program alatt).
A harmadikra csak pár perc után figyelmeztettek. Miközben egymás után oldottam meg az egérrel igen bonyolultan végrehajtható tesztfeladatokat, egyetlen egyszer sem kellett felemelnem a karomat az asztalról, valóban elmaradt az egerészô könyöktánc.

Varázslatos szemüveg
Néhány standdal odébb egy érdekes szemüveget vehettem fel, mely anélkül, hogy eltakarta volna a pavilonban látható környezetet, elém varázsolta az asztalon álló számítógép képernyôjén látható információkat. Az alkalmazások széles skáláját mutatták be ezek után a feltalálók.
Az orvos operáció közben, a mûszerész javítás vagy ellenôrzés közben láthatja maga elôtt a szükséges információt anélkül, hogy pillanatra is le kéne vennie tekintetét a beavatkozás helyérôl. Igen ám, de hogy lehet közben vezérelni a gépet, hogy azt lássuk, amit akarunk? Erre is számtalan megoldást láthattunk. Álló munkahelyen a lábfejjel vezérelhetô egyszerû kezelôszervek sorát próbálhattuk ki, de volt olyan rendszer is, mely egyszerûen a szemgolyó mozgását volt képes követni és ezzel lehetett vezérelni a gépet.
Aki viszont nehéz fizikai munkát végez, az az intelligens munkakesztyûvel tud minden mûveletet elvégezni, melynek eredménye a csarnok falára szerelt plazmaképernyôn vagy a mindig aktuális helyre vetített virtuális képernyôn jeleníti meg a számítógép kijelzéseit. A kezelés a munkakesztyû szövetrészébe integrált szenzorokkal valósítható meg és a kezelés ebben az esetben is igen egyszerû, az ujjak összeérintésével és egymáson való elmozdításával történik.
Mindaz, amirôl beszámoltunk, a számítógépek mindennapjainkba való beépülését hivatottak megkönnyíteni. Hogy így fog történni vagy máshogy, azt talán már a 2007-es CeBIT-en termékek formájában is megláthatjuk.

B. I.