Teszteltük

Teszteltük: Vodafone GPRS szolgáltatás

Kapcsolódj hozzám!

 


Pont jó idôpontban bocsátotta útjára a "Connect me" GPRS-es mobil Internet szolgáltatást a Vodafone. Sajnos, nem szerencsésen választotta meg a "Connect me" GPRS-es mobil Internet bevezetését a Vodafone.
A két mondat ugyan ellentmond egymásnak, mégis igaz. Sokakat érintett negatívan a MATÁV otthoni internetezést megkönnyítô tarifa csomagjainak a megszûnése. A vezetékes szolgáltatóban csalódott elôfizetôk egy része "felült" a jól hangzó reklám szlogennek és mobil internetre váltott. Ez önmagában még nem lenne baj, de sokan a technikai korlátokról is megfeledkeztek. Ugyan a GPRS szolgáltatással elérhetô adatátviteli sebesség optimális esetben tényleg megközelítheti az 56k-s vezetékes modemek sebességét, de ehhez néhány feltételnek teljesülnie kell.
Valószínûleg az is hozzájárult a "Connect me" szolgáltatás kezdeti negatív visszhangjához, hogy egy szolgáltatás bevezetése mindig jár némi technikai nehézséggel. Hiszen a szolgáltatóknak a kiélezett verseny miatt sokszor nincs idejük kivárni, hogy minden tökéletesen mûködjék, nem is szólva a váratlan nehézségekrôl.
Mi már egy nyugodtabb idôpontban, de még az "ingyenes" szakaszban használtuk a rendszert. A kipróbálást kétféle eszközzel végeztük: elôször igazi mobil állomásként, egy laptopba telepített PCMCIA kártya segítségével. Az Option cég GlobeTrotter nevû kártyája maximálisan 4 idôrést tud használni letöltésre, maximum kettôt feltöltésre, úgy, hogy egyszerre csak 5 idôrést foglalhat. Tehát 4+1 esetben, a Vodafone 13,4 kbps sebességét figyelembe véve 53,6 kbps-os maximális sebességet használhatunk. Ezt a csúcsot ugyan nem sikerült elérni, 49,5 kbps-os volt a mért legjobb, de ez az érték egy jó minôségû vezetékes vonalon elérhetô 56k-s modemsebességgel azért versenyképes.
Azt is tapasztaltuk, hogy az átviteli sebesség ingadozik. Ám ez nem a szolgáltató és nem is az eszköz hibája, hanem a technológia következménye. Hiszen a GPRS szolgáltatás az éppen szabad csatornákat használja adatátviteli célra, tehát ha a cellánkban egy beszédhívásnak szüksége van egy csatornára, akkor bizony az adathívások látják annak a kárát.
Látjuk, hogy a mobil adatátviteltôl nem szabad ugyanazokat a teljesítményeket várni, mint a vezetékes Internet szolgáltatásnál, de akkor mire jó? Véleményünk szerint egy ilyen laptopban alkalmazott GPRS-es csatlakozás kiválóan alkalmas levelek letöltésére. Ha nincsenek túlzott gyorsasági (és ezzel összefüggô minôségi) követelményeink, akkor belvárosi dugókban araszolva kukkolhatjuk valamelyik aktuális "valóság sót", vagy belenézhetünk a "Mindentudás egyetemének" elôadásába.
A másik használat kevésbé volt mobil: az asztali számítógépünkhöz, RS232-es porton csatlakoztatott, R600-as Ericsson készüléken keresztül hoztuk létre. Itt kipróbálhattuk a "Connect me" letölthetô, vagy 900 Ft-ért CD-n megvásárolható szoftvert. A telepítés gyors és zökkenômentes volt. Ebben, mint a Vodafone honlapján olvasható megjegyzésekbôl sejtjük, annak is szerepe lehetett, hogy az R600-as készülék és a Vodafone GPRS szolgáltatása szót értenek egymással. Ez, a honlap tanúsága szerint, nem minden GPRS-es készülékre igaz.
A létrejött kapcsolatok adatátviteli sebessége a készülék mûszaki paramétereibôl adódóan lassúbbak voltak, mint a PCMCIA kártyás változatban. A készülék legfeljebb 3 idôrést tud összekapcsolni letöltéskor, tehát az elérhetô maximális sebesség a Vodafone csatornánkénti 13,4 kbps-os sebességével számolva 40,3 kbps. Mi 24 kbps-os átlagot mértünk. A legrosszabb mért eredmény 7,3 kbps volt, a legjobb 33,3 kbps. Ez a sebesség még alkalmas a web lapok, kisebb hangfájlok letöltésére, levelezésre. De a videó folyamok akadozva jöttek le, a kép rossz minôségû, élvezhetetlen volt. (Igaz, nem is igazán erre lett kitalálva.) A Vodafone GPRS kapcsolatát természetesen nem csak mobil Internetre, hanem WAP-ozásra is használni lehet.
Összegezve a tapasztalatainkat, a Vodafone GPRS szolgáltatása pontosan azt nyújtotta, amit elvártunk tôle a szolgáltatás mûszaki hátterének ismeretében. Ahol nincs, vagy számunkra nem hozzáférhetô a vezetékes Internet, ott nagyszerûen ki tudjuk használni a "Connect me" adta lehetôségeket. Ahol lehet, ott többnyire célszerûbb a vezetékes kapcsolatot használni, különösen, ha nagyobb egyedi méretû kép és mozgókép fájlokat akarunk letölteni. Arra a célra a vezetékes ADSL való. Az árakból kitûnik az is, hogy ha nincsenek nagy sebességi igényeink, és jobbára üzleti és magánlevelezésre, kisebb méretû állományok fogadására és küldésére használjuk az adatkapcsolatot, akkor általában is érdemesebb igénybe venni a Vodafone nyújtotta szolgáltatást, mint egy vezetékes szolgáltatóét.
Tehát beszéljünk az árakról! Legolcsóbb, ha csak WAP-ot akarunk használni. Ezért csak havi 375 Ft-ot kell fizetni. A szolgáltatás havi díjas elôfizetés és VitaMax esetén egyaránt igénybe vehetô. Csak havi díjasoknak van lehetôségük az Internet+WAP szolgáltatásra. Ez mindössze havi 3125 Ft átalánydíjért lehetséges. A szolgáltatásról külföldön sem kell lemondanunk: a GPRS roaming (használati korlátok nélkül!) napi 12 500 Ft-ért vehetô igénybe, s tekintettel a Vodafone nemzetközi szolgáltatási területére, van hol kipróbálni.

Gyôri Erzsébet